Ce trebuie sa cunosti despre raportarile de mediu.

O data ce ai devenit persoana juridica, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) trebuie sa ii raportezi periodic care sunt sursele tale de poluare ale mediului inconjurator. Vez  Legea nr. 87/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje (aici)

Acest lucru nu este insa cunoscut de catre toata lumea, mai ales de catre firmele nou infiintate de catre antreprenori aflati la inceput de drum si care nu au reusit sa se puna la punct cu toate detaliile birocratice.

Cele mai multe activitati pe care agentii economici le desfasoara implica una sau mai multe forme de raportare ANPM (vezi detalii aici), in functie de specificul activitatii.

Categoria agentilor economici care trebuie sa realizeze raportari de mediu este diversa si numeroasa, incluzand:

  • Orice companie care genereaza, detine sau comercializeaza deseuri, inclusiv brokerii;
  • Toti agentii economici care detin autorizare pentru a colecta, trata, valorifica si elimina deseurile/sau care detin autorizare pentru a colecta, recicla sau valorifica deseurile de ambalaje/sau care detin autorizare pentru a colecta, trata, vehicule scoase din uz/sau care detin autorizare pentru a desfasura activitati in scopul colectarii, resaparii, reciclarii si/sau valorificarii termoenergetice a anvelopelor uzate/sau care detin autorizare pentru a produce si gestiona substante si produse chimice considerate periculoase;
  • Operatorii economici care au ca obiect de activitate salubritatea, dar si aceia care detin autorizatie pentru a colecta sau/si trata deseuri de baterii si acumulatori;
  • Toti cei care administreaza puncte in care se colecteaza deseuri de aparatura electrica si electronica, indiferent ca sunt administratii publice locale sau operatorii economici – de asemenea si operatorii economici care au ca obiect de activitate tratarea, reciclarea sau valorificarea deseuri de echipamente electrice si electronice;
  • Institutii ale administratiei publice locale;
  • Operatorii economici care au obligatia de a monitoriza emisiile si raportarea acestora potrivit legislatiei in vigoare.

Din definitia producatorului de deseuri prevazuta in lege – „persoana fizica autorizata sau persoana juridica care, cu titlu profesional, proiecteaza, produce, prelucreaza, trateaza, vinde ori importa produse” – nu rezulta in mod evident ca agentii economici care ofera servicii pot fi considerati producatori de deseuri, doar ca in timpul unui control, un inspector poate spune ca hartia este tratata la momentul imprimarii, ceea ce inseamna ca trebuia sa se ocupe de raportari.

Agentii economici trebuie asadar sa faca periodic o dare de seama catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, fie ca a fost sau nu necesara obtinerea autorizatiei de mediu. Aceste raportari ANPM se fac lunar, trimestrial sau semestrial, in functie de specificul fiecarui tip de afacere si a deseurilor generate.

AEVUM ECO CONSULT este o companie cu oameni specializati,  in gestionarea relatiei dintre agentii economici si ANPM si care usureaza procesul anevoios al raportarilor de mediu. O raportare ANPM poate fi destul de greu de realizat, atat din punct de vedere al dosarului ce trebuie intocmit, cat mai ales in evaluarea corecta si completa a situatiei din teren. Pentru a intelege cat de detaliate pot fi aceste documente, trebuie sa intelegem cat de vaste sunt datele pe care le solicita. Astfel, aceste raportari ANPM curprind: deseurile generate, deseurile generate si / sau colectate, acumulatorii si anvelopele uzate, cantitatile de ambalaje introduse in piata. Totodata, aceste raportari cuprind si date cu privire la monitorizarea factorilor de mediu (apa, aer, sol/subsol, zgomot si vibratii).

Scroll to Top
Shares